Επιλογή συναγερμού για οικία.
Πως επιλέγουμε ένα σύστημα συναγερμού για το χώρο μας.
Η επιλογή για το κατάλληλο σύστημα συναγερμού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χώρου και τις δικές μας είναι μια υπόθεση που δεν είναι και τόσο απλή.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να το κάνουμε όσο πιο κατανοητό γίνεται.
Ξεκινώντας με βασικές ερωτήσεις για το χώρο:
- Ο χώρος διαθέτει καλωδίωση για συναγερμό.
- Ο χώρος δεν διαθέτει καλωδίωση συναγερμού.
1. Αν ο χώρος διαθέτει καλωδίωση για συναγερμό, που θα είναι εγκατεστημμένη από τον κατασκευαστή ή γενικότερα από την κατασκευή του σπιτιού, τότε θα χρειαστεί απλά να κάνουμε καταμέτρηση των αναγκών μας για ασφάλεια.
- Μαγνητικές επαφές. Μετράμε πόσες μαγνητικές επαφές χρειαζόμαστε. Δηλαδή μετράμε τα ανοίγματα και αν αυτά έχουν μονό ή διπλό αλουμίνιο, αν είναι επάλληλα ή συρώμενα που κλείνουν στη μέση (αυτά χρειάζονται δυο μαγνητικές επαφές), αν θέλουμε να καλύψουμε και τα τζάμια καί τα πατσούρια ή ρολά.
- Πόσοι ανοιχνευτές έχουν προβλευθεί για το χώρο. Δηλαδή σε πόσα σημεία μέσα στο σπίτι υπάρχουν καλώδια για ανιχνευτή κίνησης (radar). Κατά την άποψή μας με 2 ανιχνευτές κίνησης ένα διαμέρισμα κοινό είναι καλυμένο, αν τοποθετήσουμε τον κάθε ένα σε σημείο που θα περάσει κάποιος, παράδειγμα σαλόνι και διάδρομο δωματίων.
- Πόσες σειρήνες εξωτερικού χώρου έχουν προβλευθεί. Τουλάχιστον μία σε κεντρικό σημείο. Μια δεύτερη σειρήνα θα ήταν ότι καλύτερο.
- Κεντρική μονάδα. Η κεντρική μονάδα διαφέρει κυρίως ως προς τις ζώνες που διαθέτει. Οι ζώνες χαρακτηρίζουν τα σημεία που θα χωριστεί ο χώρος.
- Πληκτρολόγιο. Επιλέγουμε το πληκτρολόγιο που θέλουμε. Υπάρχουν πληκτρολόγια από απλά, έως πολύ σύνθετα, με οθόνες touch και έγχρωμες.
- Ειδοποίηση. Επιλέγουμε αν το σύστημά μας θα συνδεθεί σε κεντρικό σταθμό παρακολούθησης ή θα μας ειδοποιεί απ' ευθείας από το χώρο, χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική μας γραμμή και κάνοντας κλήση στα τηλέφωνά μας απ' ευθείας. Η πιο σωστή και ασφαλής λύση είναι του κεντρικού σταθμού παρακολούθησης, που μπορεί να ειδοποιηθεί η αστυνομία, μέσω του σταθμού.